Mi az addiktológia

Az addiktológia a függőségekkel foglalkozó tudományág, egy multidiszciplináris tudomány, amely ötvözi az orvostudományt, a pszichológiát, a szociális munkát és a társadalomtudományokat. Mindazok  a témák a tárgykörébe tartoznak, amelyek a függőség kialakulásával, és kezelésével kapcsolatosak. Az addiktológia többféle függőséget (például az alkoholfüggőséget, a drogfüggőséget, a szerencsejáték-függőséget, az internetfüggőséget, a játékfüggőséget) foglal magába. Az addiktológusok segítenek az egyéneknek a függőség okainak feltárásában, a függőség tüneteinek kezelésében, és az élet újrakezdésében.

Mit csinál az addiktológus?

Az addiktológusok a függőségekkel foglalkoznak, és segítenek az egyéneknek a függőség okainak feltárásában, a függőség tüneteinek kezelésében, és az élet újrakezdésében. Az addiktológusok különféle tevékenységeket végezhetnek, mint például:

 1. Klinikai vizsgálat: Klinikai vizsgálatot végeznek az egyéneknél, amely során felmérik a függőség mértékét és a kapcsolódó problémákat.
 2. Terápia: Terápiás beszélgetéseket folytatnak az egyénekkel, hogy segítsenek a függőség okainak feltárásában és a függőség tüneteinek kezelésében.
 3. Gyógyszeres kezelés: Gyógyszeres kezelést írhatnak fel az egyéneknek, hogy segítsenek a függőség tüneteinek enyhítésében.
 4. Rehabilitáció: A rehabilitációs program segít a függőségen való túllépésében és az élet újrakezdésében.

Szenvedélybetegségek fajtái

A szenvedélybetegségeknek különböző fajtái léteznek, például:

 • Drogfüggőség: a drogokkal való visszaélés, amelynek következtében fizikai és/vagy pszichológiai függőség alakul ki.
 • Alkoholfüggőség: a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás, amelynek következtében fizikai és/vagy pszichológiai függőség alakul ki.
 • Játékfüggőség: a túlzott játék, amelynek következtében fizikai és/vagy pszichológiai függőség alakul ki.
 • Étkezési rendellenességek: mint például a bulimia és az anorexia, amelyekben a személy rendellenesen viselkedik az étkezéssel kapcsolatban.
 • Internetfüggőség: a túlzott internethasználat, amelynek következtében fizikai és/vagy pszichológiai függőség alakul ki.

A függőségek lelki okai

A függőségek lelki okai sokrétűek és összetettek lehetnek, és egyénenként változóak. Néhány lehetséges lelki ok a következő:

 • Stressz és állandó nyomás: a stressz és a nyomás alatt álló emberek gyakran keresnek menekülést a függőségben, hogy kikapcsolódjanak és enyhítsék a feszültséget.
 • Trauma: a múltban elszenvedett traumák, mint például a gyermekkori bántalmazás, a veszteségek és a szeretett személy elvesztése, függőség kialakulásához vezethetnek.
 • Általános érzelmi instabilitás: azok, akiknek az érzelmi állapot ingadozik, vagy akik nehezen tudják kezelni az érzelmeiket, hajlamosabbak lehetnek a függőség kialakulására.
 • Alacsony önbecsülés: az alacsony önbecsülés és az önértékelési problémák hajlamosabbá tehetnek a függőség kialakulására. Pozitív visszajelzést várnak, és a boldogságot keresik.
 • Családi minták: ha valakinek a családjában már volt függőségi probléma, hajlamosabb lehet a függőségre, mivel ezek a minták öröklődhetnek.

Függőségek kezelése, gyógyítása

A függőségek kezelése és gyógyítása többféle módon történhet, és a legmegfelelőbb módszert az egyéni sajátosságok alapján, az igényeknek és körülményeknek megfelelően választják ki. A legjobb eredmények magán addiktológus részvételével és támogatásával érhető el. Néhány lehetséges kezelési lehetőség a következő:

 • Pszichoterápia: a pszichológusok segíthetnek az egyénnek a függőség okainak feltárásában és azokat kezelésében, valamint segítenek az új, egészséges viselkedési minták kialakításában.
 • Pszichiátriai kezelés: a pszichiáter segíthet az egyénnek a függőség kezelésében, amennyiben a függőség valamilyen mentális betegséggel összefügg.
 • Rehabilitációs központok: a rehabilitációs központokban az egyén szakemberekkel dolgozik együtt, ahol megtanulja kezelni a függőségét, valamint megtanulja újraépíteni az életét.
 • 12 lépéses programok: olyan programok, amelyek segítenek az egyénnek a függőség kezelésében, valamint támogatják az egyén új életkezdését.
 • Méregtelenítő kúra: bizonyos függőségek esetén, mint például a drogfüggőség, a méregtelenítő kúra segíthet a fizikai és pszichológiai függőség megszüntetésében.

A függőség gyógyítása hosszú folyamat, és a függőnek általában több kezelési módszerre van szüksége a sikeres gyógyuláshoz. Fontos megemlíteni, hogy a függőség krónikus betegség, és az egyénnek állandó támogatásra és ápolásra van szüksége, a visszaesés elkerülése érdekében.