Dermatitis

A dermatitis a bőr gyulladásának általános megnevezése. A gyulladásos bőrelváltozásoknak számos oka és megjelenési formája lehet. Leggyakrabban viszkető, száraz vagy duzzadt, ödémás, kipirosodott bőrön fordul elő. Más esetekben hólyagokkal, szivárgással, bőrpírral és hámlással is járhat. A kellemetlen tüneteket általában allergiás túlérzékenységi reakció okozza.

A bőrgyulladás nem fertőző, de jelentős kellemetlenséget okoz.

A bőrgyulladás leggyakoribb típusai a következők:

– Ekcéma (atópiás dermatitis),
– kontakt dermatitis,
– kontakt dermatitisz, atópiás dermatitisz, kontakt dermatitisz.
– pelenka dermatitis,
– seborrheás dermatitis.

A bőrgyulladás fő tünetei

A dermatitisz típusai megjelenésükben különböznek, ami segít megkülönböztetni őket patológiailag.

Atópiás dermatitis
Leggyakrabban serdülőkorban jelentkezik vörös, viszkető kiütésekkel a hajszálérben. Viszketésre ezek a kiütések összecsomósodnak és kivörösödnek. A tünetek idővel javulnak, majd újra fellángolhatnak. A krónikus atópiás dermatitisz közismertebb nevén ekcéma.

Kontakt dermatitis
Kontakt dermatitisz esetén vörös, viszkető vagy égő kiütés jelenik meg a bőrön, amikor a bőr olyan anyaggal (allergénnel) érintkezik, amelyre az illető allergiás, vagy amely túlérzékenységi reakció nélkül irritációt és gyulladást okoz. Gyakran hólyagok is kialakulnak.

Seborrheás dermatitis
A szeborreás dermatitiszre jellemző a hámló foltok, a vörös bőr és a makacs korpásodás megjelenése. Leggyakrabban azokon a területeken fordul elő, ahol a bőr zsírosabb, például az arcon és a mellkason. Lefolyása hullámzó, foltokkal és fellángolásokkal.

Gyermekeknél a koszmózis megfelel ennek a kórképnek.

Neurodermitisz
Viszkető, pikkelyes, kiemelkedő elváltozás a bőr egy meghatározott területén, amely színében is eltér (vörös vagy sötétebb) a környező bőrtől. Gyakran valamilyen kisebb bőrsérülés, például rovarcsípés után alakul ki, és az eredeti sérüléshez képest aránytalan területet fed le.

Periorális dermatitis
Kicsi, vörös kiemelkedések, közepükön gennyel. Megjelenhet a szem, az arc vagy az orr közelében, leggyakoribb formája a száj körül (periorális).

Sztázisos dermatitisz
A sípcsont és a boka körüli elvékonyodott, kipirosodott bőr jellemzi, krónikus vénás elégtelenség, visszeresség miatt. A bőr és az alatta lévő rétegek rossz vérellátása miatt az érintett területek váladékozó, viszkető, sebes ödéma és bőrpír alakulhat ki.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A bőrgyulladás az enyhétől a súlyosig terjedhet.

Ha az alábbi tüneteket észleli, keresse fel bőrgyógyászát:

– Ha a tünetek olyan súlyosak, hogy zavarják a mindennapi életét;
– ha a bőre fájdalmassá válik;
– ha bőrfertőzésre gyanakszik;
– ha sikertelenül próbálta kezelni bőrét házi gyógymódokkal, és a tünetek továbbra is fennállnak.

A bőrgyulladás okai

A bőrgyulladás okai típusonként eltérőek lehetnek. Általában allergiás vagy túlérzékenységi reakció okozza, de előfordulhat későbbi életkorban is, keringési vagy más krónikus betegség tüneteként.

A dermatitiszre való fogékonyság genetikailag is meghatározott lehet, és gyakran megfigyelhető az atópiás altípus családi előzménye (lásd még: Allergiás márciusi).

Atópiás dermatitis
Az atópiás dermatitist száraz bőr, genetikai eltérések, immunrendszeri zavarok, gyakori bőrfertőzések, ételallergia és kontakt- vagy pollenallergia jellemzi.

Kontakt dermatitis
A bőr folyamatos irritációjából eredő gyulladásos reakció. Az irritáló anyag vagy allergén lehet mérgező növény, illatanyag, nikkel, mosó- és tartósítószer.

Seborrheás dermatitis
A szeborreás dermatitist a bőr zsíros váladékában található élesztőgomba okozza.

Neurodermitisz
A neurodermitiszt a kisebb bőrelváltozások állandó vakarása okozza.

Periorális dermatitis
A betegség pontos oka nem tisztázott, de a kortikoszteroidtartalmú inhalátorok, krémek és spray-k helytelen használata valószínűleg szerepet játszik.

Stasis dermatitis
A keringés lelassulása miatt víz szivárog az alsó lábszár interstitialis terébe. A duzzanat megakadályozza az érintett bőrterület megfelelő oxigén- és tápanyagellátását, ami bőrgyulladáshoz vezet.

A bőrgyulladás kialakulásának leggyakoribb kockázati tényezői a következők

A leggyakoribb kockázati tényezők a következők:

– életkor: bármely életkorban előfordulhat, de az atópiás dermatitisz főként gyermekkorban kezdődik;
– allergia, asztma: azoknál, akiknek a kórtörténetében asztma vagy a családban előfordult allergia, nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrgyulladás;
– foglalkozás: bizonyos munkahelyeken, ahol nagyobb mértékben vannak kitéve fémnek vagy tisztítószereknek, nagyobb valószínűséggel alakul ki dermatitis;
– egészségügyi állapotok: bizonyos betegségek (pl. pangásos szívelégtelenség, Parkinson-kór, HIV) növelik a seborrhoeás dermatitis kialakulásának esélyét.

A bőrgyulladás lehetséges szövődményei

A viszkető bőrelváltozások vakarása sebeket eredményezhet, amelyek hajlamosak a fertőzésre. Ha a sebeket nem kezelik megfelelően, a fertőzés átterjedhet a környező szövetekre. Ritka, előrehaladott esetekben akár életveszélyes szepszist is okozhat, ha a kórokozó a véráramba kerül.

A bőrgyulladás diagnózisa

A bőrgyulladást általában bőrgyógyász vizsgálja meg, hogy különbséget tudjon tenni a különböző formák között, és meg tudja határozni a lehetséges okokat. Enyhébb esetekben, amikor az okot könnyebb azonosítani (pl. ételallergia), a háziorvos vagy általános gyermekorvos felkeresése elegendő lehet a probléma kezeléséhez.

A bőrgyulladás diagnosztizálásához az orvos rövid interjút készít, amelyben rákérdez a tünetekre, majd megvizsgálja a bőrfelületeket. Szükség esetén egyéb orvosi vizsgálatokat is végezhet, hogy kizárja az egyéb szervi okokat vagy belső állapotokat.

Súlyosabb esetekben biopsziára lehet szükség az ok vagy az esetleges fertőzés azonosításához.

Ha allergiás eredetre gyanakszanak, bőrpróbát is végezhetnek, amelynek során kis mennyiségű allergént helyeznek a bőrre, és néhány nap múlva megfigyelik az esetleges allergiás bőrreakció megjelenését.

A bőrgyulladás kezelése

A bőrgyulladás kezelése sokrétű, és nagymértékben függ a kiváltó októl:

– Kortikoszteroid tartalmú krémek alkalmazása az érintett bőrfelületre;
– immunmodulánsok alkalmazása a bőrön;
– fényterápia;
– súlyosabb esetekben szájon át szedhető szteroidok.

A szteroid tartalmú kenőcsök és gyógyszerek nem gyógyítják a bőrelváltozás kiváltó okát, de gyulladáscsökkentő, gyulladáscsökkentő hatásuk révén enyhítik a tüneteket.

Mit tehet, ha bőrgyulladása van?

– Mindig viseljen védőfelszerelést, ha irritáló anyagokkal dolgozik.
– Kerülje a bőr kiszáradását, fürödjön rövid ideig, a víz hőmérséklete legyen langyos, és használjon tusfürdőt. Válasszon gyengéd, nem szárító szappanokat. Törölközéskor óvatosan itassa fel a testén maradt vízcseppeket.
– A krémek, olajok és kenőcsök gyakori használata bizonyítottan csökkenti az atópiás dermatitisz kialakulását a gyermekeknél.