Asztma

Az asztma, krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melyet a légutak speciális gyulladása és duzzanata okoz. A nehézlégzést és fulladást a kilégzés nehezítettsége okozza. Ennek elnyúlása miatt a beteg nem tud friss, oxigéndús levegőt.

Okai

Az asztma kialakulásában környezetünk szervezetünkre gyakorolt hatása játszik fontos szerepet. Előfordulása igen sok tényezőtől, így a környezet, főként a levegő szennyezettségétől is függ, változó világunkban egyre több veszélyes anyaggal kerülünk kapcsolatba, Melyek idegen testként jelennek meg szervezetünkben. Ezek a tényezők ingerlik a légutak nyálkahártyáját. Az asztmás beteg légutai nagyon érzékennyé válnak, fokozottan reagálnak minden ingerre.

A túlzott reakció példája lehet az allergia. A vegyületek, melyek érzékenységet váltanak ki a szervezetünkben lehetnek például virágporok. Tavasszal az allergiás reakciót a fák, füvek, és egyéb virágos növények finomabb, szabad szemmel egyáltalán nem látható virágporszemcséi okozzák. Az allergiás asztma során az átmeneti hörgőszűkület folyamatosan válik tartós szűkületté, megnehezítve a beteg légzését.

Tünetei

Tipikus asztmás roham az éjszaka vagy kora reggel fellépő nehézlégzés, légszomj, fulladás érzése. Az esetek jelentős részében a rohamok között nincs jele a betegségnek. A fulladás és köhögés magától, vagy kezelés következtében elmúlik (gyakran elegendő a hörgőket elernyesztő, gyorsan ható gyógyszer). Egyeseknél az asztma gyakoribb tünete a tartós köhögés (ilyenkor beszélünk asztmás köhögésről).

Jellemző tünetei lehetnek:

  • fulladás
  • köhögés
  • sípoló légzés
  • szúró érzés a mellkasban

A fulladás gyakorisága és erőssége a betegség kontrolláltságától és kifejlettségétől függ. Ha az asztmát elhanyagoljuk, a tünetek akár hetente többször is jelentkezhetnek, jelentősen megnehezítve a beteg életét. Ilyenkor súlyosabb következményekkel is járhat, melyek már kórházi kezelést igényelnek.

Az asztmás rohamok megelőzése végett érdemes kiiktatnunk környezetünkből néhány irritáló tényezőt. Ez lehet sötétítő függöny, vastag takarók, szőnyegek, mivel összegyűlik bennük a por. Kerüljük a dohányzást a lakásban, ne használjunk illatosító szereket tartalmazó mosóport és öblítőt. Használjunk kevesebb parfümöt és légfrissítőt. Ne párásítsuk a szoba levegőjét, mivel az kedvez a gombák fejlődésének. Ne tartsunk állatokat a lakásban, a finom macska vagy hörcsögszőr szintén kiválthat allergiás reakciót.