Álmatlanság terhesség alatt – mit tegyünk?

Az álmatlanság olyan tünet, ami a magzat fejlődésével egyre inkább érinti a várandós nőket. Ez az állapot több okra vezethető vissza, de szerencsére vannak módszerek, melyekkel – ha csak részben is – úrrá lehetünk rajta.

Mi okozza az alvászavart?

A terhesség első három hónapja igazi mennyország az anyukáknak.
Ebben az időszakban általában nincs semmi problémájuk az elalvással, reggel gyakran nehezebben kelnek, hiszen még hajnal van. Sajnos azonban később minden várandós anyának számolnia kell az álmatlan éjszakákkal.

Természetesen az egyre nagyobb pocak okozza az első kellemetlenségeket, a kényelmes fekvő pozíció megtalálásában. Sokan azonban arra panaszkodnak, hogy más tünetek lehetetlenítik el a nyugodt alvást. Többek között vádligörcsökről, a húgyhólyag nyomása okozta gyakori mosdólátogatásról és légzési nehézségről van szó. A gyerek éjszakai aktivitása is jellemző, ami szintén könnyen felébreszti a mamát.

Mit tehetünk az álmatlanság ellen?

Sajnos nincs egyetlen csodás módszer, aminek segítségével lefekvés után azonnal elaludhatunk. Néhány dolgot azonban megtehetünk, hogy környezetünk kellemesebb legyen és kipihenhessük magunkat.

Mindenek előtt ne feledjük, hogy a hálószoba a szentélyünkké vált. Ezért ne ott végezzük el az estére maradó papírmunkát, ne ott folytassuk le nehéz beszélgetéseinket a párunkkal. Lefekvés előtt szellőztessük ki a helységet, és győződjünk meg arról, hogy a hőmérséklet nem lépi át a 21 Celsius-fokot. A függönyöket és redőnyöket húzzuk be, hogy ne zavarjon az utcáról beszűrődő fény.

Ha az idő megengedi, érdemes este egy rövid sétát tenni, amitől nő szervezetünk oxigén ellátása is. Gyors zuhanyzás helyett inkább vegyünk egy kényelmes, ellazító fürdőt. Közvetlenül lefekvés előtt ihatunk egy csésze citromfű teát. A kényelmes elhelyezkedés hiánya gyakori kellemetlenség, a legjobb, ha bal oldalunkon próbálunk aludni. Ez a pozíció javítja testünk vérkeringését, az elalvás is valamivel könnyebb lesz.